Uncategorized

Baguetter / Baguettes

3. oktober 2017

20171003_143535502581670.jpg

Ingredienser:

  • 50 g gjær/ eller i pose tørr gjær
  • 1/2 l vann
  • 1/2 ts salt
  • 1 ss smør eller olje
  • 700 g hvetemel

Slik gjør du:

1. Løs opp gjæren i fingervarmt vann. Tilsett salt, olje og ca 1 liter av hvetemelet.

2.  Kna deigen godt. Den skal være smidig og slippe bakebollen.

3. Sett deigen til heving på et lunt sted til dobbel størrelse, ca 20-30 minutter.

4. Ha deigen på melet bord og kna den godt gjennom evt. med resten av melet.

5. Lag to ca 30 cm lange pølser og sett dem på smurte ovnsplater. Skjær snitt på toppen med en skarp kniv. Legg litt hvitløkssmør i snittene om du ønsker hvitløksbaguetter.

6. Sett brødene til heving til dobbel størrelse (ca 40 minutter)

7. Sett dem midt i ovnen ved 225 grader til de er lekkert gyllenbrune,  ca 20-25 minutter.

In English:

Ingredients:

  • 50 g yeast / or bag of dry yeast
  • 1/2 liter of water
  • 1/2 tsp salt
  • 1 tablespoon butter or oil
  • 700 g flour

This is what you do:

1. Loosen the yeast in finger-warm water. Add salt, oil and about 1 liter of flour.

2. Knead the dough well. It must be smooth and let go of the bowl.

3. Set the dough to elevation in a coarse place to double size, about 20-30 minutes.

4. Have the dough on the flour board and knead well through any of the flour.

5. Make two about 30 cm long sausages and put them on greased oven plates. Cut the cut on the top with a sharp knife. Add some garlic butter in the cut if you want garlic cakes.

6. Set the bread rolls to double size (about 40 minutes)

7. Place them in the middle of the oven at 225 degrees until they are delicious golden brown, about 20-25 minutes.

 

Legg igjen en kommentar