Middag

Fish and chips

5. august 2017

20170803_182014804325447

Ingredienser:

  • 700 g torskefilet
  • salt og pepper
  • frityrolje
  • Poteter
  • 240 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 3 ts bakepulver
  • 2,5 dl vann
  • litt sprite
  • 2 eggeplommer
  • 1 ts sitronsaft
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 dl olje
  • 3 stk sylteagurk
  • 3 ss kapers
  • salt

Slik gjør du:

  1. Tørk torsken godt med tørkepapir og skjær de i ønskede stykker. Krydre med salt og pepper.
  2. Frityrrøre: Bland sammen hvetemel, salt, bakepulver, litt sprite og iskaldt vann. rør sammen til en jevn røre og la den stå å hvile i kjøleskapet i 20 minutter. Varm frityrolje i en gryte eller en frityrkoker til 160 C. Dypp torskestykkene i frityrrøren, og la røren renne litt av. Stek stykkene i oljen, to og to om gangen. La dem steke i ca 5 minutter til de er gylne og sprø. Legg dem på tørkepapir.
  3. Tartarsaus: Rør eggeplommene sammen med sitron, sennep og presset hvitløk. Spe med olje litt om gangen, mens du rører hele tiden. rør inn hakket sylteagurk og kapers, og smak til med salt.
  4. Pommes frites: Kutt potetene i passe staver og ha dem i frityren på 130 C i 8 minutter. Så øker du gradene til 170 og friterer de i 9 minutter til.

In English:

ingredients:
• 700 g of cod fillet
•salt and pepper
• frying oil
• Potatoes
• 240 g flour
• 1 teaspoon salt
• 3 tsp baking powder
• 2.5 dl water
• a little sprite
• 2 egg yolks
• 1 teaspoon of lemon juice
• 1 teaspoon dijon mustard
• 1 clove of garlic
• 2 dl oil
• 3 pieces pickles
• 3 ts capers

This is what you do:
1.Wipe the cod well with dry paper and cut into desired pieces. Season with salt and pepper.
2.Frice Rice: Mix flour, salt, baking powder, a little sprite and ice-cold water. Stir together to a steady stir and leave to stand in the refrigerator for 20 minutes. Heat frying roll in a saucepan or fryer to 160C. Dip the cod pieces into the fryer and let the pipe drain a little. Bake the pieces in the oil, two and two at a time. Let them roast for about 5 minutes until they are golden and crispy. Put them on paper towels.
3.Tartar sauce: Stir the egg yolks together with lemon, mustard and squeezed garlic. Sprinkle with oil a bit at a time while stirring all the time. Stir in chopped mashed potatoes and capers and season with salt.
4.Pommes fries: Cut the potatoes into fries and fry at 130 C for 8 minutes. Then increase the grades to 170 and fry for 9 minutes.

 

 

 

Legg igjen en kommentar